seneste indlæg
Skal du rejse i sommerferien? Læs om dine flyrettigheder her
June 2024
Hvad skete der?
Covid-19 pandemien har haft en katastrofal indvirkning på luftfart industrien, med mange flyaflysninger og forsinkelser som følge. Selv om rejserestriktionerne begynder at blive lempet og flere lande åbner deres grænser, er flytrafikken stadig langt fra at være tilbage til det niveau, det var før pandemien. Da genåbningen af luftrejserne skete i sommeren 2022, var der en to års tilbageholdt efterspørgsel for flyrejser. Mange havde ikke rejst med fly siden 2019. Familier og venner begyndte at planlægge, hvordan de kunne genforenes med deres kære efter en længere adskillelse. Denne efterspørgsel skabte et pres på flyselskaber og lufthavne, der skulle imødekomme denne efterspørgsel og matche ressourcerne til den. Men hvordan ser det ud nu?
Før og efter udbruddet: hvordan klarer vi os i dag?
Jævnfør DST var der således et historisk fald i antallet af internationale flyrejsende i Danmark fra 16 mio. I 2019 til 4,6 mio. i 2020. Lempelsen af restriktionerne har positivt ændret tallene op til i dag, men der er fortsat lang vej op til niveauet før corona pandemien. Heri er der estimeret cirka 12 millioner internationale flyrejser i året 2022, som er en markant forbedring siden pandemiens udbrud.
Fakta: 2022 var året for genåbningen og flyafgangene steg i takt med et fald i antal smittede med corona i Danmark.
Hvad var effekten af nedlukningen?
Genåbningen af luftrejserne viste sig at være en større udfordring end forventet. Lufthavne og flyselskaber havde svært ved at håndtere den store efterspørgsel efter rejser, og leve op til tilstrømningen af booking af flyrejser. Dette resulterede i lange køer i lufthavne, manglende kufferter og forsinkelser eller aflyste afgange. Flypassagererne var fornøjede over at være i luften igen, men denne glæde blev hårdt testet, da rejseoplevelsen i 2022 var karakteriseret af lange køer i lufthavne, manglende kufferter og forsinkelser eller aflyste afgange. I et forsøg på at håndtere operativ præstation, indførte lufthavne på tværs af Europa kapacitetsbegrænsninger, men dette resulterede også i overtegnede fly og endnu flere forsinkelser. Det var en svær tid for lufthavne og flyselskaber, og også en frustrerende oplevelse for rejsende, der var ivrige efter at komme ud og rejse igen. Læs mere om hvordan vi har håndteret flyrejse under corona.
Coronapandemien rammer luftfarten hårdt: fra fulde fly til tomme sæder og økonomiske tab
Desværre var luftfartsselskaberne blandt dem, der havde det hårdest under pandemien, grundet økonomiske vanskeligheder.
Flere store luftfartsselskaber har rapporteret store underskud i løbet af 2020 og 2021, som følge af pandemien. For eksempel har Delta Air Lines, American Airlines og United Airlines alle rapporteret et underskud i flere milliarder dollars i 2020. Lufthansa-koncernen har også rapporteret et underskud på over 4 milliarder euro i 2020. Selv de største luftfartsselskaber såsom Emirates og Qatar Airways har mærket pandemiens effekt, da de har måttet reducere deres kapacitet betydeligt og sætte flere fly i jorden. På den anden side har Ryanair og easyJet også mærket krisen, men med mindre tab end de store selskaber og med en strategi om at nå hurtigt tilbage til normal operation.
Pandemien har også ført til ændringer i rejsevanerne, som kan have langvarige konsekvenser for luftfartsbranchen. Flere mennesker har valgt at bruge videokonferencer i stedet for at rejse for forretninger eller ferie, hvilket kan føre til en permanent reduktion i efterspørgslen efter flyrejser. Luftfartsselskaberne er nødt til at finde nye måder at tiltrække passagerne tilbage til luften, samtidig med at de skal tage hensyn til det økonomiske pres, de står overfor.
Flyhjælpen er uundværlig
Hos Flyhjælp.dk er vi bekendt med de udfordringer, som genåbningen af luftrejserne i sommeren 2022 medførte, og vi ved, hvor vigtigt det er for vores kunder at få økonomisk kompensation for deres aflyste eller forsinkede flyrejser. Vi har specialiseret os i at hjælpe rejsende med at få den økonomiske kompensation, de har krav på i henhold til EU's flypassagerregler.
Vores team er klar til at hjælpe dig med at håndtere eventuelle problemer, du måtte have med din flyrejse, og gøre processen så nem og smertefri som muligt.
Vidste du, at du kan gøre krav på op til 4.500 kr hvis dit fly er forsinket eller aflyst? Lad ikke flyafbrydelser stå i vejen for den årlige rejse og besøg vores hjemmeside, for at se hvor meget du har ret til få i kompensation. Søg kompensation.