flyhjaelp-logo-2.png

Corona-krise: Sådan undgår dit flyselskab konkurs

March 2020

seneste indlæg

De Mest Almindelige Misforståelser om Flyforsinkelseskompensation

September 2023

Sådan undgår du coronavirus i flyet

Covid-19, bedre kendt som Coronavirus, har på kort tid vendt hele verden på vrangen. 

I hele Europa oplever vi i skrivende stund et stigende antal af personer, der bliver smittet af coronavirussen. Dette har medført markante, men nødvendige tiltag fra regeringernes side, i form af blandt andet lukkede grænser, hjemhentning af danskere fra udlandet og mere eller mindre totale lockdowns.

 

Corona-krisen har allerede store konsekvenser for økonomien. Mange virksomheder mister store dele, hvis ikke hele deres omsætning, og flyselskaberne er blandt de hårdest ramte. Udenrigsministeriet i Danmark fraråder på nuværende tidspunkt al unødvendig udrejse af danmark, og lignende tiltag er aktuelle i hele Europa. 

hvilke sæde er de sikreste i flyet?

En række forskere fra Emory University og Georgia Institute of Technology har kigget på, hvordan virusser bevæger sig rundt i en flykabine. Konklusionen er overordnet, at chancen for at du bliver smittet af en given virus minimeres, hvis du sørger for at bevæge dig mindst muligt rundt i flyvemaskinen. Endvidere afhænger smittefaren af, hvilket sæde du sidder dig på. På nogle sæder risikerer du at flere personer passerer forbi dig, for eksempelvis at gå på toilettet.

Generelt ses det også, at folk der sidder ud mod gangen, eksponeres langt mere for kontakt med andre personer og dermed potentielle sygdomme. Modsat er det personer forrest og bagerst i flyet, placeret inderst mod vinduet, der eksponeres mindst.

I forhold til ventilationssystemet, bliver alt luft i kabinen på et Airbus-fly, i gennemsnit udskiftet hvert tredje minut. Dette gælder også, hvis man regner filtreret og recirkuleret luft med. Endvidere benyttes der i flyvemaskinerne HEPA Filtre (High Efficiency Particulate Arrestors). Filtrer som disse kan opfange bakterier, vira og har en effektivitet på 99,9% - altså er ventilationssystemet i stand til at sikre ren luft for dig som passager.

 

Hvordan påvirker Corona flyselskaberne?

Hos flyselskaberne kan det mærkes særligt hårdt. Hos SAS, har man været nødsaget til at hjemsende 90% af selskabets samlede arbejdsstyrke, i håbet om at kunne overleve den næste periode præget af Corona virus. Ved at sende det høje antal ansatte hjem, forventer man i SAS at kunne spare omkring 540 millioner danske kroner, pr. måned. Selskabet oplever store tab i omsætningen, derfor har både den danske og svenske stat, stillet i alt 2 mia danske kroner i statsgaranti for SAS.

Hos Norwegian udtrykker man et klart ønske til den norske regering om, at modtage økonomisk garanti, lignende den SAS har modtaget. Selskabet har tidligere været ude og aflyse 3000 afgange på samme tid, og har på nuværende tidspunkt hjemsendt 7.300 af i alt 11.000 medarbejdere.

Covid - 19 er en farlig gæst sådan undgår du smitte i flyet RyanAir og Easyjet er ligeledes hårdt ramt. Her har ledelserne, som i andre flyselskaber, været nødsagede til kun at fastholde de mest essentielle flyruter. Det antages at man samlet set risikerer at have op imod 800 flyvemaskiner stillestående på jorden i den kommende corona-ramte periode hos de to luftfartsselskaber.

Hos KLM holder flyflåden også på jorden, og man har meldt ud, at op imod 2.000 medarbejdere risikerer at miste deres jobs, for at holde selskabet i live. Det forventes, at flere selskaber i nærmeste fremtid vil følge trop, hvis ikke der handles hurtigt.

Fælles for flyselskaber og branchen er, at man har store håb til hjælpepakkerne fra regeringen. Støtten skal være medvirkende til, at sikre betalingen af flyselskaberne enorme faste omkostninger.

 

Dine rettigheder ved aflysning grundet Corona

Covid-19 er en stærk usædvanlig og ekstraordinær omstændighed. Som flypassager er du som udgangspunkt derfor ikke berettiget til kompensation for en eventuel aflysning.

Det betyder dog ikke, at alle dine rettigheder som flypassagerer bortfalder. Du har ret til, at få billetprisen refunderet af flyselskabet eller få ombooket din rejse til et andet tidspunkt. Hvis aflysningen har pålagt dig ekstraudgifter, kan du også have ret til få disse godtgjort af flyselskabet.

Skulle du have været udsat for en aflysning, der ikke er forårsaget af COVID-19 inden for de sidste tre år - kan du klikke her for at gøre krav på din kompensation.Har du spørgsmål til dine rettigheder, skal du være mere end velkommen til at sende en email til [email protected]

Af Melik Karatas