flyhjaelp-logo-2.png

Rejsevejledning 2021: Kan man rejse til sommer?

 

Med en vaccine i omløb, er det ikke helt utænkeligt, at verden åbner op igen inden længe. Dette betyder forhåbentlig at vi kan komme ud at rejse til sommer. 

Udviklingen i restriktionerne kommer nemlig i høj grad til at afhænge af den vaccine, der er ved at blive udrullet i Danmark og resten af Europa. Ifølge Sundhedsstyrelsen vaccinationskalender forventes alle danskere at have fået en vaccine i løbet af sommeren.

Danmark er lige i øjeblikket nummer to på listen over de lande i Europa med største antal vaccinedoser givet i forhold til befolkningens størrelse, kun overgået af Malta. Dette betyder forhåbentligt, at vi først og fremmest kan få åbnet op herhjemme.

Vaccinationerne er i fuld gang med at blive givet ud i alle de europæiske lande. Med lidt held resulterer det i, at flere lande åbner op for deres grænser de kommende måneder. 

Derudover er EU i gang med at arbejde på et vaccinepas, der bruges til at dokumentere vaccinationen mod COVID-19 i forbindelse med rejser. Passets formål er, at bidrage til at Danmark og resten af Europa kan genåbne på en forsvarlig og hensigtsmæssig måde. Det betyder også, at rejser mellem EU-lande højst sandsynligt åbner op før rejser til resten af verden. 

 

Udrejse fra Danmark

Lige i øjeblikket har Udenrigsministeriet markeret hele verden til status 'rød' i deres rejsevejledning, hvilket betyder at alle rejser frarådes til og med d. 5. april. Derudover har mange lande indrejseforbud i øjeblikket, især lande uden for Schengen området. Man skal derfor altid tjekke hvilke restriktioner det pågældende land har på rejsetidspunktet på Udenrigsministeriets hjemmeside, da dette konstant ændres.    

Udenrigsministeriet opfordrer også rejsende til at være opmærksom på deres personlige sikkerhed i forbindelse med f.eks. afstand og hygiejne.

 

Indrejse til Danmark

Man kan altid rejse ind i Danmark, så længe man er dansk statsborger. Det kan dog kræves, at du fremviser en ny Corona prøve i lufthavnen og går i karantæne et vis antal dage. Dette afhænger af hvor du rejser fra og hvordan situationen er på dit rejsetidspunkt. Tjek op på kravene for indrejse, inden du flyver tilbage til Danmark.

Er man ikke dansk statsborger, kræves det at man har et såkaldt ’anerkendelsesværdigt formål’ for at kunne rejse ind i Danmark. 

Anerkendelsesværdige formål er i store træk følgende:

  • Familiebesøg
  • Kærestebesøg
  • Studieophold
  • Forretningsbesøg
  • Hjemrejse
  • Begravelse
  • Rejse til ejendom

 

Hvor kan man så rejse hen til sommer?

I sidste ende afhænger sommerens rejser altså af, hvor hurtigt vi kan få vaccinerne givet ud, da de højst sandsynligt kommer til at afgøre, hvornår et land vælger at åbne op igen. I mange lande forventer man at have givet vaccinen til de personer, der vil have den, i løbet af sommeren. En tur til et EU-land virker derfor ikke helt usandsynligt med det kommende vaccinepas, der forhåbentlig giver lov til at rejse imellem disse lande.

Udsigterne til en rejse uden for EU er desværre lidt sværere at udtale sig om, som det ser ud nu. Med de nuværende indrejseforbud mange steder, afhænger det af udviklingen i smittetallet og hvor hurtigt landet kan få vaccineret befolkningen.

Skulle der opstå problemer med din flyvning, så flyselskabet er nødt til at aflyse rejsen, skal du huske dine rettigheder under Corona, som giver dig ret til at få pengene tilbage. Du kan også være berettiget kompensation på op til 4.500 kr. - alt afhængig af, hvad der har forårsaget aflysningen.

 

Har du spørgsmål til din rettigheder, kan du kontakte Flyhjælp på telefon 82 82 90 90 eller på [email protected].

Klar til at komme i gang? Forsinket eller aflyst fly?

Flyhjælp hjælper dig med at få op til 4.500 kr. i kompensation, hvis dit fly var forsinket eller aflyst

 Tusindvis af glade kunder

 Den bedste sagsbehandling

 Risikofrit - nemt og hurtigt