flyhjaelp-logo-2.png

Hvordan undgår du forsinkelse i lufthavnen?

March 2019

seneste indlæg

De Mest Almindelige Misforståelser om Flyforsinkelseskompensation

September 2023

Hvordan undgår du forsinkelse i lufthavnen?

I Danmark har vi i udgangspunkt ret til 5 ugers ferie. Det gør Danmark til et af de lande i verden, hvor man har ret til mest ferie. Men imens at man kun i 3 lande har ret til mere ferie end i Danmark, så betyder det ikke, at vi skal spilde den.

Hvad kan man gøre for at undgå at spilde sin ferie? Det er meget forskelligt, hvad man vil have ud af sin ferie, nogen vil have pulsen helt ned, hvor andre vil have den op. Det kan derfor være svært at sige, hvad den enkelte skal gøre for at undgå at spilde ferien. Men der er en ting, som ikke er positivt for nogens ferie: Ekstra ventetid i lufthavnen.

Hvad kan man gøre for at undgå at blive udsat for ekstra ventetid i lufthavnen?

Der er generelt 3 elementer, der har betydning, for hvor punktlig din flyrejse er, flyselskaberne, hvornår du rejser og lufthavnene du flyver fra, til eller over.

Undgå forsinkelse og aflysning grundet flyselskaberne

Der er en masse forskellige flyselskaber at vælge imellem til de fleste ruter, og beslutningen om hvilket flyselskab man skal vælge, kan være svær at tage. Når man vælger, hvilket flyselskab man vil flyve med, er der alle mulige forskellige ting, man kan overveje.

Man kan f.eks. vælge ud fra pris, flyvetid, komfort under rejsen, hvordan personalet er behandlet, og meget mere. Som om det ikke skulle være nok, så er der her endnu en ting at overveje - Hvor tit er de forskellige flyselskaber forsinket?

 På denne side kommer vi ikke meget nærmere ind på, hvilke flyselskaber der er mindst udsat for forsinkelse eller aflysning. Hvis du gerne vil vide mere om, hvilket flyselskaber du bør vælge, så kan læse om de mest forsinkede flyselskaber lige her på Flyhjælps blog. Denne liste over flyselskaber er opdateret hver måned, og er derfor altid aktuel.

Hvilket tidspunkt er bedst at flyve på?

Der er en klar sammenhæng mellem mængden af passagerer, og hvor mange forsinkelser der sker. Dette kommer nok ikke bag på nogen, at der er flere, der er forsinket, når der er flere, der rejser. Det interessante er, at andelen af flypassagerer der er forsinket, er støre når der er flere der flyver.

Dette kommer f.eks. til udtryk i OAG’s ‘Monthly OTP Report’, der viser, hvor punktlige de forskellige lufthavne er. Herunder ses en graf over lufthavnenes punktlighed på forskellige måneder over 2018.

Statistik hvor er der flest der rejser Kilde: Data baseret på OAG’s ‘Monthly OTP Report’ for lufthavne i 2018

I denne graf ses det, hvordan mere end 25% af fly i månederne maj – oktober var forsinket med mere end 15 min. Omvendt var mindre end 25% af flyene i månederne: november – april kun med undtagelse af marts) forsinket. Den voldsomme forskel i marts skyldes, at marts 2018 var en måned med ualmindeligt dårligt vejr, der hærgede i hele Europa, og mange fly blev derfor forsinkede eller helt aflyst.

Disse data siger dog ikke noget alene, men ved at se på hvor travle de forskellige måneder er for flytrafikken, kan man få en god ide om, hvad det betyder. Herunder ses en tabel over antallet af passagerer igennem 2018 i London, Gatwick lufthavn fordelt på måned:

De travleste tidspunkter i Gatwick

Kilde: Gatwick key stats 2018

Der er en meget klarer udvikling i denne graf, men den viser tydeligt, at de travle måneder ligger fra maj til oktober. Imens sammenhængen ikke er en til en, er der en klar sammenhæng mellem aktivitet i lufthavnen, og hvor forsinkede flyselskaberne er.

Alt dette betyder, at hvis man forsøger at undgå, at flyene er forsinkede eller aflyste, skal man undgå at flyve, når alle andre flyver.

Der er særligt 3 ting at tænke over, hvis du vil flyve på det rigtige tidspunkt for at undgå forsinkelse.

1)     Flyv uden for skolernes ferie

Når skolerne holder ferie, så tager familierne ud at rejse, og der er mange familier i Danmark. Særligt skolernes efterårsferie er årets travleste uge for flytrafikken, da så mange familier vil ned og nyde solen, inden det bliver helt gråt i Danmark.

Imens at det ikke er alle familier, der tager ud at rejse, så er det nok, til at der er betydeligt travlere, når skolerne holder ferie.

Hvis du meget gerne vil undgå forsinkede fly, så bør du rejse udenfor skolernes ferie, og kombineret med de andre faktorer som indgår her, så kan du nedsætte chance for at blive forsinket meget.

2)     Flyv onsdag og tirsdag

Der er nogle dage, der er generelt mere travle end andre. Det giver selvfølgelig god mening at fredag og søndag, er mere travle end andre dage, da en weekendtur til f.eks. London bliver mere og mere udbredt.

Men det er ikke kun fredag og søndag, der er travle, andre dage som lørdag torsdag og mandag er også meget travle dage for flytrafikken. Alt dette efterlader kun midten af ugen, hvor der er færrest der flyver, og derved lavest chance for at blive forsinket.

3)     Flyv på det rigtige tidspunkt

Imens at lufthavne typisk er åbne døgnet rundt, så er der nogle tidspunkter, hvor der er mere travlt end andre. Særligt formiddagen er generelt meget travl, og allerede klokken 8 rammer man det generelt travleste tidspunkt for lufthavne, som derefter langsomt falder ind til sent om aftenen. Dette kan også ses i følgende tabel over hvor travle forskellige lufthavne er på forskellige tidspunkter af døgnet.

 

Hvornår er de travleste tidspunkter i lufthavnen

Kilde: Travel Codex blogindlæg” The Busiest time at the airport”

Vil man ramme det bedst mulige tidspunkt at flyve, så bør man flyve tidligt på dagen - meget tidligt. Hvis du har mulighed for at flyve før klokken 8, så er der en god chance, for at du vil slå størstedelen af trafikken, og at der ikke vil være så travlt i lufthavnen

I sidste ende, kan det være svært at undgå forsinkelse ved at flyve på det rigtige tidspunkt, da man typisk er bundet af mange andre ting, og ikke selv kan styre hvornår flyet skal afgå.

Hvis man står imellem at skulle tage KLM på en travl dag eller Lufthansa på en stille dag, så bør man stadig vælge KLM, idet forskellen imellem et meget punktligt flyselskab og et meget lidt punktligt flyselskab, er større end forskellen imellem en travl og en stille dag.

Men det er noget du kan tage med, når du skal vælge, hvordan din rejse skal forløbe.

Endnu en ting du kan tage med i overvejelsen, er hvilken lufthavn du bør flyve fra.

Hvilke lufthavne er bedst at flyve til og fra?

Der er mange lufthavne i Europa, og ikke alle kan du undgå, at skulle flyve fra, til eller over. En gang i mellem har du et valg, det kan være om hvilken dansk lufthavn du bør flyve fra og til. Det kan også være at du skal flyve, til den by danskere oftest rejser til uden for Danmark - London.

Flyver man til London, har man hele 6 lufthavne at vælge imellem. Det er bestemt ikke lige meget, hvilken lufthavn du flyver til, da der er op til hele 15% større chance for at blive forsinket, hvis du flyver til Gatwick lufthavn frem for Heathrow lufthavn.

Hvilken lufthavn du bør vælge at flyve til, kan du læse nærmere om i Flyhjælps blogindlæg om hvor forsinkede, de forskellige lufthavne er.

I sidste ende, er det umuligt helt at undgå at blive forsinket i lufthavnen, og det kan derfor være bedre at kende til sine rettigheder, og vide præcis hvad man skal gøre, når uheldet er ude, og man er forsinket.

Du kan læse meget mere om dine rettigheder, når flyet er forsinket eller aflyst, på Flyhjælps side.

Hvis du har været udsat for et forsinket eller aflyst fly, kan du kræve din kompensation igennem Flyhjælp.

Har du flere spørgsmål, kan du kontakte os på mail: [email protected]

Af Melik Karatas