flyhjaelp-logo-2.png

Er det muligt at medbringe egen mad i håndbagagen

February 2022

seneste indlæg

De Mest Almindelige Misforståelser om Flyforsinkelseskompensation

September 2023

Må man have mad med i håndbagagen?

Alle kan relatere til at ankomme ude i lufthavnen og skulle betale dyre domme for mad, som du kunne have købt hjemmefra. Eller at maden, som bliver serveret på flyveren, ikke altid er alles favorit mad, eller at det ikke altid mætter tilstrækkeligt nok. Derfor kan det være fristende at tage sin egen snack eller madpakke med i håndbagagen.

 

Da det nok er de færreste som ved, at man faktisk gerne må medbringe mad i håndbagage igennem sikkerhedstjekket. Så vi har lavet en guide over, hvad du må tage med igennem lufthavnen.

 

Morgenmas

 

Mad gennem security

Mange er i tvivl om reglerne ang. mad igennem security i lufthavnen. Alle former for snacks såsom kiks, brød, chips, slik og andet som har fast form er du velkommen til at tage med igennem security området. Varerne skal dog være lukket i en forseglet pose, og det skal være tydeligt for sikkerhedspersonalet hvad posen indeholder.

 

Hvis du ønsker at tage et hjemmelavet flydende måltid med, så er svaret desværre nej. Altså det betyder, at gryderetter, supper, saucer m.m. ikke kan komme med igennem sikkerhedstjekket ude i lufthavnen. Derudover bliver delvist flydende væsker såsom pesto, syltetøj, olier m.m. og flydende former anset som væsker. Derfor er det heller ikke tilladt, at medbringe egne drikkevarer, men når man er kommet forbi sikkerhedstjekket kan man købe dem i lufthavnsterminalen.

 

Da alle de ovennævnte produkter ses som væsker, må vi hellere opfriske reglerne for væske i håndbagage, når man skal igennem sikkerhedstjekket.

 

Væsker i håndbagage - 100 ml reglen

Hvor mange ml må man have med i håndbagage? Alle flydende væsker i håndbagagen, må maksimalt fylde 100 ml. Man må gerne medbringe mere end en beholder med væske, men ikke flere end der kan være i en gennemsigtig genlukkelig plasticpose på maks. 1 liter. Er mascara væske i håndbagage? Og hvad med fx creme eller deodorant? Mange er i tvivl om reglerne, så herunder kommer der eksempler på væsker:

 

- Diverse drikkevarer

- Flydende væsker der ikke må/kan drikkes såsom parfumer, olier, håndsprit m.m.

- Delvist faste væsker såsom mascara, deodoranter, cremer mm.  

Uanset hvilken form for væske du tager med, så husk at hver beholder maks må kunne rumme 100 ml. og at du samlet set kun må have én genlukkelig plastikpose med væsker. Det er dog en undtagelse af mad til de yngste, altså babyer. Modermælkserstatning, babymos m.m. som er flydende er dog helt i orden at have med både gennem sikkerhedsområdet og med op på flyveren. Dette betyder, at selvom væsken fylder mere end 100 ml, så er reglerne for babymad anderledes.     

 

lufthavn

 

Regler for medbringelse af egen mad på fly

Den ovennævnte mad som du kan få med igennem sikkerhedstjekket, må du gerne spise i lufthavnsområdet. Men når det kommer til at spise ens medbragte madvarer i flyveren, så er reglerne anderledes. Alle flyselskaber har deres egne regler for indtagelse af eget mad og drikkevarer på deres flyvere. Nedenfor har vi oplyst 6 flyselskabers holdning til om hvorvidt flypassagererne selv må medbringe mad ombord eller ej:

SAS

Hos SAS er det tilladt at medbringe egen mad ombord, hvis man bare følger sikkerhedsforskrifterne vedrørende håndbagage. Men de fraråder alle at medbringe og spise jordnødder, da der kan sidde allergikere i flyveren. 

 

Norwegian

Hos Norwegian må man gerne medbringe egen mad, og drikkevarer ombord. Det er dog ikke tilladt at drikke medbragte alkoholiske drikkevarer ombord. 

 

Ryanair

Hos Ryanair er folk velkommen til at medbringe deres egen mad, men af sikkerhedsmæssige årsager må man ikke medbringe varme drikkevare. 

 

Tui 

Hos Tui er det ikke tilladt at medbringe egne madvarer. 

 

JetTime 

Hos JetTime er det ikke tilladt at medbringe egne madvarer eller drikkevarer. 

 

Thomas Cook Airlines

Hos Thomas Cook Airlines er det ikke tilladt at medbringe egne madvarer. 

Her hos Flyhjælp har vi hjulpet mere end 175.000 flypassagerer siden 2014. Vi hjælper med at indhente økonomisk kompensation, og refusion for forsinkede, aflyste og overbookede flyrejser. Hvis du har brug for vores hjælp til kampen mod flyselskabet, så kontakt os hos [email protected], ellers er du velkommen til at gøre brug af vores beregner i toppen på vores hjemmeside, for at se om du har penge til gode.

 

Af Melik Karatas