flyhjaelp-logo-2.png

Strejke: Den værste form for flyaflysning

January 2019

seneste indlæg

Flyrejsen der fik store konsekvenser for passagererne

April 2022

Strejke: Den værste form for flyaflysning

Hvornår kan man få kompensation for en forsinket eller aflyst flyrejse, der skyldes strejke?

Hvad er du berettiget til, når du er ude for strejke?

Hvordan får du gjort krav, på det du er berettiget?

Få svar på disse spørgsmål og mange flere i guiden herunder, hvor Flyhjælp  giver dig overblikket over dine rettigheder ved strejke.

Strejke Frankfurt lufthavn laver flyaflysning

(Photo: Fraport AG)

En af de typiske grunde til flyforsinkelse eller flyaflysning er strejke, men det er desværre ikke alle former for strejke, der berettiger dig til at få kompensation for rejsen. Det er ikke altid det første man tænker på i lufthavnen, men det er super vigtigt, hvis man skal hente kompensation. Det kan derfor være en god ide, at finde ud af hvem der strejker, så man ved, om det er muligt at hente kompensation.

 

Kan man få kompensation ved strejke?

Når man taler om strejke, kan det være svært at skelne i mellem, hvad der er dækket og hvad der ikke er. Vores jurister har dog været på sagen for at forsøge at oversætte forordningen, til et bedre forståeligt sprog i guiden her.

Du er som flypassager potentiel berettiget til at kræve kompensation for den aflysning eller forsinkelse, som strejken har været skyld i, men det kræver, at strejken er inden for flyselskabets kontrol. Flyselskaberne kan f.eks. ikke gøre noget ved at lufthavnspersonalet strejker, da det ikke er flyselskabet, der står på den anden side. Er det derimod Norwegians stewardesser og stewards der strejker, er det inden for Norwegians kontrol, og de skal betale kompensation for aflysningen eller forsinkelsen.

Er man så uheldig, at man har fanget en strejke, hvor at man ikke er berettiget til at modtage kompensation, er du ikke helt uden rettigheder. Flyselskabet har stadig pligt til at ombooke dig, så du kan komme videre.

Du kan være ude for, at flyselskabet skubber din afgang meget. I disse tilfælde kan du være berettiget til at booke dig selv en ny rejse igennem det samme eller et andet flyselskab og efterfølgende kræve om erstatning af billetten, dette skal du dog passe på med, da det kan være svært at forsvare i en domstol. Flyhjælp står i disse situationer klar til at rådgive og vejlede dig til, hvordan du er sikker på at få det hele erstattet. Du kan også læse mere om flyaflysning her.

 

Ekstraomkostninger i forbindelse med strejke

I tilfælde af strejke er flyselskaberne altid forpligtet til at forsørge dig. Det betyder at du kan være berettiget til forskellige services, i perioden du venter på at komme videre. De forskellige typer services som flyselskabet er berettiget til, at betale på dine vegne er:

  •        Mad og drikke
  •         Overnatning
  •         Transport imellem overnatningssted og lufthavnen.

Der er forskellige måder at få dækket dette på. Flyhjælp anbefaler, at du altid forsøger at gå igennem flyselskabet, der er ansvarlig for din forsørgelse først. Flyselskaberne plejer som regel at stille mad og drikke til rådighed i form af madkuponer. Vær opmærksom på disse, da de kan lyde på beløb, der ikke er tilstrækkelige til forsinkelsens varighed. Det betyder et du kan være berettiget til at supplere beløbet, for senere at bede om erstatning. 

Hvis flyforsinkelsen eller flyaflysningen varer i lang tid, og du har behov for at overnatte, kan du yderligere være berettiget til dette på flyselskabets regning. Hvis du er berettiget til at overnatte på flyselskabets regning, er du også berettiget til transport imellem overnatningssted og lufthavnen. Alt dette om ekstraomkostningers kan være kompliceret, da det er lavet til at være meget generelt. Hvorfor ekstraomkostninger er kompliceret, kan du læse om i Flyhjælps guide til ekstraomkostninger. I denne guide kan du også få gode råd til at navigere forordningen, så du kan kræve de ekstraomkostninger erstattet, som du er berettiget til. 

 

De forskellige former for strejke

Historisk, ser vi hos Flyhjælp begge former for strejke. I skrivende stund (16/01-19) strejker sikkerhedspersonalet i flere tyske lufthavne. Da det er lufthavnens sikkerhedspersonale, er det ikke muligt at gøre flypassageren berettiget til at modtage kompensation. På trods af dette har man selvfølgelig stadig nogle rettigheder: ret til forsørgelse og ret til at blive ombooket.

I juli sidste år (25/07-18) så vi Ryanairs kabinepersonale strejke, hvilket gav anledning til et langt efterår fyldt med strejke iblandt Ryanairs personale. I disse situationer er Ryanair forpligtet at betale kompensation, idet strejken er indenfor Ryanairs kontrol. Man har som vedrørt passager de samme rettigheder som de ovenstående, og er yderligere berettiget til at modtage kompensation for aflysningen eller forsinkelsen.

Du kan herunder se en tabel, der viser de 2 forskellige typer strejker imod hinanden:

Hvad er du berettiget når flyselskabet eller lufthavn er under strejke?

Man er desværre ikke altid berettiget til at modtage kompensation, for en flybillet der er blevet forsinket eller aflyst på grund af strejke. Du kan dog alligevel stille krav til flyselskaberne, i kraft af din ret til forsørgelse, der berettiger dig til at få dine ekstraomkostninger dækket. 

Er du i tvivl om, hvilken form for strejke du har været ude for? Eller er du på anden måde i tvivl, om hvorvidt din rejse er berettiget, er du velkommen til at kontakte os via e-mail: [email protected]

Af Philip Brechmann