flyhjaelp-logo-2.png

Easyjet - Verdens Første Klimaneutrale Flyselskab

January 2020

seneste indlæg

De Mest Almindelige Misforståelser om Flyforsinkelseskompensation

September 2023

Verdens første 100% klimaneutrale flyselskab

Det britiske flyselskab Easyjet, ønsker ikke længere kun at være lavprisselskab. Flyselskabet er nemlig blevet 100% klimaneutrale, som det første i verden. Det store spørgsmål er, hvordan det kan lade sig gøre.

Easyjet har som en start, etableret et klimaprogram der omfatter tre klimaprojekter. Men for at lavprisselskabet kan være 100% klimaneutrale, kræver det økonomiske ressourcer. Derfor opkræves Easyjet-rejsende, klimakompensation, som siden november 2019, har været indkluderet i flybilleterne. Det betyder, at alle flyselskabets kunder, flyver klimavenligt når de stiger ombord på Easyjets 331 fly.

Easyjet - klimaneutralt flyselskab - Flyhjælp

 

Fra CO2-udledning til grøn energi

Et af de tre klimaprojekter, som indgår i Easyjets klimaprogram, er b.la. at investere de rejsendes klimakompensation i vedvarende energi, der skal sikrer at store dele af skove i Afrika og Sydamerika, ikke bliver fældet. Ydermere investeres der i grøn energi i Indien, og rent drikkevand i Eritrea og Uganda - der har til formål at minimere behovet, for at koge vand over bålet. Disse tiltag skal sikrer, at Easyjet kan flyve klimaneutralt. Men et økonomisk overkommeligt projekt, er det ikke helt.

Den klimaneutrale flyvning vil koste Easyjet 29 millioner euro årligt, svarende til cirka 220 millioner danske kroner.

Easyjet anerkender, at klima-programmet er en midlertidig og kortsigtet løsning, men flyselskabet bestræber sig efter, at kunne reagere og handle hurtigt. Easyjet har derfor også, indgået et samarbejde med flyproducenten Airbus, i håb om at kunne flyve med elektriske fly i fremtiden.

Der er dog en del udfordringer i forbindelse med el-fly, og hele udviklingen er løbet tør for strøm - for nu. Den største udfordring er, at batterierne vil være tungere end flyene selv.

Flyhjælp har talt med Peter Omand Rasmussen, lektor i elektriske maskiner ved Institut for Energiteknink ved Alborg Universitet. Han udtrykker, at der kan gå lang tid før, man for alvor kan flyve med elektriske fly. Peter Omand Rasmussen mener ganske enkelt, at Hybrid- og el-fly snakken, er et PR-stunt.

 

Klima-programmet presser konkurrenter

Easyjet mener selv, at de fleste mennesker i dag, af hensyn til klimaforandringer, ønsker at transporteres så klimavenligt som muligt. Lavprisselskabet ønsker at leve op til dette, ved at være det bedste og fortrukne valg, blandt de rejsende.

Dette sætter et hårdt pres på konkurrenter som SAS og KLM. De har som Easyjet, også opkrævet klimakompensation i de solgte flybilletter, men langt fra i alle billetterne.

 

Klimaneutrale - men fortsat forsinkede

Med 331 fly, er Easyjet det næststørste lavprisselskab i Europa. Trods at de nu også er verdens første 100% klimaneutrale flyselskab, er de fortsat blandt de mest forsinkede flyselskaber i Europa.

Data fra OAG's Punctutality League viser, at 28% af Easyjets flyafgange i december 2019 var forsinkede. De europæiske konkurrenter SAS, Ryanair og Norwegian, havde i samme periode en forsinkelsesrate på henholdsvis 25%, 22% og 16%.

Nogen rejsende flypassagerer, oplever udover flyforsinkelser og aflyste afgange, at de bliver nægtet adgang på flyet, grundet overbooking. Dette opstår, når flyselskaberne sælger flere flybilletter end tilgængelige sæder. Det resulterer ofte i, at en del rejsende må skuffes og typisk bliver ombooket.

Nægtet boarding, aflysninger og forsinkelser er kedelige overraskelser. Særligt, hvis man ikke er blevet informeret i god tid. Men den Europæiske Forordning 261/2004 sikrer, at at flypassagerer, der har været udsat for en forsinkelse, aflysning eller overbooking - kan kræve en økonomisk kompensation og få eventuelle ekstraomkostninger dækket.

Disse rettigheder sikrer, at hver enkelte passagerer kan få op til 4.500 kr. i op til 3 år efter rejsen.

Har du de seneste 3 år oplevet lignende, så prøv vores beregner og find ud af hvor meget du er berettiget til. Det er nemt, hurtigt og gratis.

Hos Flyhjælp kæmper vi for flypassagers rettigheder! Vi går rettens vej, når flyselskaberne ikke vil udbetale kompensation. Vi sikrer at, retfærdigheden sker fyldest.

Af Melik Karatas