flyhjaelp-logo-2.png

Aflyste fly under SAS strejken kan nu give kompensation

March 2021

seneste indlæg

De Mest Almindelige Misforståelser om Flyforsinkelseskompensation

September 2023

Aflyste fly under SAS strejken kan nu give kompensation

Nu er det endelig muligt for de 380.000 påvirkede passagerer at få kompensation for deres aflyste flyafgange, efter at SAS i går morges tabte en retssag ved EU-domstolen.

 

 

Tilbage i 2019 strejkede en række piloter fra SAS primært grundet deres løn og vagtplaner. Mere end flere tusinde flyafgange blev aflyst og mere end 380.000 passagerer blev påvirket af strejken. Problematikken blev alvorlig, da flyselskabet nægtede at udbetale kompensation til disse passagerer, da de kategoriserede strejken som værende en ”ekstraordinær omstændighed”.

Hvis en flyaflysning skyldes en ’ekstraordinær omstændighed’ bortfalder passagerernes rettigheder til kompensation, da der er tale om en situation, som er uden for flyselskabets kontrol. Det kan f.eks. være usædvanlige vejrforhold, flyveforbud eller sygdomme som COVID-19. SAS mente altså, at strejken ikke var inden for deres kontrol og hele situationen har derfor efterladt flere hundredetusinde af mennesker i stor utilfredshed.  

 

Ny EU-dom åbner op for kompensationer for SAS strejke

I går kom der dog en rigtig god nyhed til de 380.000 passagerer, da SAS tabte en retssag ved EU-domstolen. Sagen omhandlede hvorvidt strejken hørte inde under en ekstraordinær omstændighed. Dommen faldt så på, at der ikke var tale om sådan en omstændighed og SAS derfor skal stå for at kompensere passagererne.

”En strejke organiseret af en fagforening for et luftfartsselskabs personale med henblik på bl.a. at opnå lønforhøjelser er ikke omfattet af begrebet »usædvanlig omstændighed«, der kan frigøre luftfartsselskabet fra dets forpligtelse til at betale kompensation for aflysning eller lang forsinkelse af de pågældende flyafgange.” lyder det fra EU-domstolen efter dommen i går.      

Det vil altså sige, at hvis du er en af dem, der har været påvirket af SAS-strejken, har du nu endelig mulighed for at få kompensation, såfremt flyafgangen opfylder standardkravene for at være berettiget til kompensation i henhold til EU’s passagerrettigheder.

Du vil være berettiget til kompensation hvis:

  • Du fik besked om din aflysning mindre end 14 dage før afgang
  • Hvis dit fly var forsinket mere end 3 timer
  • Hvis du blev ombooket til et andet fly og nåede frem til din destination på et meget senere tidspunkt.

Der kan selvfølgelig være regler og omstændigheder udover de tre ovenstående, der påvirker dine muligheder for at være berettiget til kompensation.

 

Tjek om du kan få kompensation for SAS strejken

Hvis du er i tvivl, om din flyrejse under SAS-strejken giver kompensation, kan du benytte dig af vores gratis beregner og hurtigt finde ud af, om der ligger en pose penge og venter på dig. Vi her hos Flyhjælp står i hvert fald klar til at hjælpe dig med alt arbejdet, så du bare kan læne dig tilbage og vente på din udbetaling. Vi er villige til at tage din sag hele vejen til retten, hvis det er nødvendigt.   

 

 

Af Philip Brechmann