flyhjaelp-logo-2.png

Når et flyselskab går konkurs - Her er dine rettigheder

October 2024

seneste indlæg

Ekstraudgifter ved flyforsinkelse? - Din ret til erstatning

October 2024

Når et flyselskab går konkurs - Her er dine rettigheder

Ligesom i alle andre brancher, så kan det ske, at et flyselskab går konkurs. Det kan have store konsekvenser for de berørte. En konkurs hos et flyselskab kan fx medføre en række udfordringer for rejsende, lige fra forsvundne flybilletter til usikkerhed om erstatning. Denne blog dykker ned i, hvad der sker med dine rettigheder og billetter, når et flyselskab må erklære sig insolvent, og hvordan du kan beskytte dig selv.

 

Dine rettigheder ved en konkurs af flyselskab

Når et flyselskab erklæres konkurs, stopper det typisk med at operere med øjeblikkelig virkning. Dette efterlader ofte passagerer i en vanskelig situation, hvor de står uden gyldige flybilletter og med spørgsmålet: "Hvad gør jeg nu?" Det første skridt i denne proces er at forstå, hvad konkurs betyder for dine bookede rejser.

 

Hvis du har købt din billet gennem en rejsearrangør eller et rejsebureau eller flyselskab, der er omfattet af Rejsegarantifonden og desuden har afgang fra en dansk lufthavn (undtaget indenrigsflyvninger), vil du oftest kunne få en refusion. Du bør dog være opmærksom på, at der ofte er en selvrisiko på 1000 kr., og fonden dækker desuden ikke vouchers.

 

Du har mulighed for at rette dit krav til konkursboet, hvad enten det er en refusion eller en voucher, der ønskes.

 

Værd at vide om din betalingsmetode og et flyselskabs konkurs

For at navigere i denne usikre situation, er det vigtigt at kende til de tilgængelige muligheder for dækning. Selvom direkte dækning af flybilletter ved konkurs ikke altid er garanteret, er der nogle skridt, du kan tage for at mindske risikoen for tab. En af de mest effektive metoder er at betale for flybilletter med et kreditkort. De fleste kreditkort udbydere tilbyder en form for beskyttelse mod konkurs, hvilket betyder, at du kan få dine penge tilbage gennem en chargeback-procedure.

Hvis du har betalt for din flybillet med enten Visa eller Mastercard, kan du undersøge, om det er muligt at ansøge din bank om at få refunderet beløbet med henvisning til at flyselskabet er konkurs.

Hvis du derimod har købt billetten med Dankort, eller blot Dankort-delen af et Visa/Dankort, kan du ikke få refunderet beløbet på denne måde.

 

Det er også en god idé at tjekke om din rejseforsikring inkluderer dækning for konkurs, som kan være en livline i disse situationer.

 

Hvis et flyselskab går konkurs og din sag er hos Flyhjælp

Har du tidligere åbnet en sag mod et flyselskab, som er gået konkurs eller er i betalingsstandsning eller lignende, er der stor risiko for, at der ikke bliver udbetalt nogen kompensation.

 

Har du allerede en åben sag, vil Flyhjælp hurtigst muligt informere dig om konkursen eller betalingsstandsningen, og om hvad det forventes at betyde for din sag.

 

Af Sine Wainoe