flyhjaelp-logo-2.png

Hvor tit er lufthavnene forsinket?

March 2019

seneste indlæg

De Mest Almindelige Misforståelser om Flyforsinkelseskompensation

September 2023

Hvor tit er lufthavnene forsinket?

Der er ikke noget, der kan ødelægge en god ferie, på samme måde som en masse ventetid i lufthavnen kan. Derfor har Flyhjælp lavet en liste, over nogle af de lufthavne danskere oftest bruger, når de skal rejse. Vi har undersøgt disse lufthavne for at finde ud af, hvor tit flyene der flyver derfra eller til, er forsinkede.

Vi har vurderet flyselskaberne på OAG’s månedlige OTP, som OAG Indsamler for alle lufthavne. OTP står for ‘On Time Performance’, og beskriver hvor stor en del af alle flyvninger, der ankommer inden for 15 minutter efter den planlagte ankomst. Det betyder f.eks., at hvis en lufthavn har en OTP på 80%, så ankommer de resterende 20% af lufthavnens flyvninger mere end 15 minutter efter den planlagte ankomst.

De forskellige lufthavne er herunder sat op på en liste med deres OTP på de forskellige måneder i 2018. Vi har tilføjet et gennemsnit, der viser hvordan den enkelte lufthavn generelt ligger i forhold til de andre lufthavne.

Lufthavnene som vi har undersøgt, er delt op i 3 grupper. Danske lufthavne, Londons lufthavne og populære ferie destinationer.

 

Danske lufthavne

I første omgang har vi undersøgt de lufthavne, danskere oftest bruger, som selvfølgelig er danske lufthavne. De er samlet i en tabel, hvor man kan sammenligne dem, og finde frem til de lufthavne man bør vælge, for at have den mindste risiko for at blive udsat for en forsinkelse.

Vi har valgt de største lufthavne, der er i Danmark, det vil sige, at vi selvfølgelig har valgt Kastrup lufthavn, Billund lufthavn og Aalborg lufthavn. Vi har derudover valgt at regne Aarhus lufthavn med, da det er en af de lufthavne i Danmark, der har vokset mest de seneste år, og ikke lader til at stoppe foreløbigt.

Tabel over hvor punktlige danske lufthavne var

Procentdele punktlige flyvninger i 2018 for: Kastup lufthavn, Billund lufthavn, Aalborg lufthavn, Aarhus lufthavn

Det er ikke kun fordi, at marts har været så dårlig, at alt andet bare ser godt ud i sammenligning. lufthavnene her er nemlig ikke kun sat i forhold til hinanden, men også alle de andre lufthavne vi har lavet udregninger for herunder. Det er derfor ikke kun marts, der har sat barren lavt for de andre måneder, det er også alle de andre lufthavne i Europa, der er så meget mindre punktlige end de danske lufthavne.

Ud fra denne tabel, er der to ting der umiddelbart springer i øjnene, marts der er gået helt gal for samtlige lufthavne, og den overvejende grønne farve i hele tabellen. Marts måned har været en svær måned, for alle de lufthavne vi har kigget på, og hvad der skete i den måned, for at det gik så galt, kan du læse nærmere om under alle vores tabeller.

Ud fra denne tabel kan man se, at forskellen mellem hvilken lufthavn man flyver fra i Danmark, betyder meget lidt. Det betyder ud fra denne tabel meget mere, hvornår man vælger at flyve, og det er tydeligt at udover marts, så har lufthavnene været mere forsinket i sommermånederne. Hvordan det hænger sammen, kan du læse om i Flyhjælps blogindlæg om hvordan man undgår flyforsinkelse, som kommer ind på, hvornår man skal rejse for at undgå forsinkelse.

 

Londons lufthavne

Mange internationale flyvninger der afgår fra Danmark, har destination i London, og er klart den mest travle internationale destination for danske fly. London er en af de travleste byer i Europa, hvad angår flytrafik, London har derfor ikke kun en, to eller tre lufthavne, men hele seks lufthavne.

Flyhjælp har undersøgt 3 af de mest brugte lufthavne, for at hjælpe dig med at vælge, hvilken lufthavn du skal vælge, når du skal på weekendtur til London.

Tabel over hvor punktlige Londons lufthavne er

Procentdele punktlige flyvninger i 2018 for: Heathrow Airport, Stansted Airport, Gatwick Airport

Londons lufthavne er noget helt andet i forhold til de danske lufthavne, og også i forhold til alle de andre lufthavne i Europa. Både den laveste gennemsnitsscore på tværs af hele 2018 er målt blandt Londons lufthavne (Gatwick), men også den laveste score for en enkelt måned (Stansted i marts).

Skal du til London, og vil du gerne være fri forsinkelser? Så bør du flyve over Heathrow lufthavn, der er 14% mere punktlig end de andre af Londons lufthavne, som vi har målt. Det er en enorm forskel for lufthavne placeret så tæt på hinanden.

 

Lufthavne på feriedestinationer

Når man planlægger, hvor ferien skal gå hen af, kan der være meget at overveje, og her er endnu en faktor at overveje. Vi har kigget på de mest populære sydlige rejsedestinationer, blandt danskere, og har som i de andre tabeller sat dem op i forhold til hinanden.

Tabel over hvor punktlige flyselskaber er som danskere oftest rejser til

Procentdele punktlige flyvninger i 2018 for: Málaga Airport, Palma De Mallorca Airport, Antalya Airport, Gran Canaria Airport, Barcelona Airport, Rome Fiumicino Airport

Hvis man skal på ferie, og gerne vil undgå forsinkelse i lufthavnen, så bør man overveje en ekstra gang om man virkelig vil holde ferie i Barcelona. I Barcelona lufthavn er det mere end hvert tredje fly, der er forsinket, og imens at det ikke er helt så slemt som lufthavnene i London, så er der 20% større chance for at blive forsinket i Barcelona lufthavn, end hvis du holdte ferie på Gran Canaria.Her ses der en kæmpe forskel blandt de mest punktlige lufthavne som Gran Canarias og Antalyas lufthavn, og de mindst punktlige hvor Barcelona står meget for sig selv.

 

Marts måned 2018

11/13 af de lufthavne på vores liste, havde marts som deres mest forsinkede måned. Hvad skete der i marts, som svækkede flytrafikken i hele Europa?

Svaret er helt kedeligt, dårligt vejr.

Der hærgede i marts 2018 dårligt vejr i hele Europa, og der blev målt meget høje vindstyrker, som gør det meget svært og mere usikkert at flyve. Som resultat blev mange fly forsinket, hvis ikke de blev aflyst helt.

 


Er du blevet forsinket i Gatwick, Billund eller en i lufthavn med en OTP-score derimellem så kan du være berettiget op til 4.500 kroner pr. person i kompensation. Du kan undersøge hvis og hvor meget, du er berettiget her på Flyhjælps side: flyhjælp.dk

Har du spørgsmål til lufthavne, der ikke er på listen her, eller har du helt andre spørgsmål, kan du kontakte os på mail: [email protected]

Af Melik Karatas