flyhjaelp-logo-2.png

Flytrafikken risikerer at være bagud indtil 2029

February 2021

seneste indlæg

Skal du rejse i sommerferien? Læs om dine flyrettigheder her

June 2024

Flytrafikken risikerer at være bagud indtil 2029

Der er ingen tvivl om, at COVID-19 har slået hårdt ned på mange brancher verden over. Et af de mest påvirkede er flybranchen. I en ny prognose vurderes det, at der kommer til at gå flere år, før flytrafikken i Europa når sit normale niveau.

Prognose spår fremtiden for flytrafikken

I en rapport udarbejdet af Eurocontrol, som er den europæiske organisation for luftfartens sikkerhed, har organisationen spået de næste fem år for Europas flytrafik. Da pandemien for alvor begyndte at tage fart i marts 2020, faldt antallet af flyvninger drastisk. Mellem marts og oktober 2020 var der 65% færre flyvninger i forhold til samme periode i 2019. Hos Flyhjælp har vi alene haft over 4000 sager med aflyste flyafgange siden marts 2020. Husk at du er berettiget til refusion og i nogle tilfælde kompensation, hvis du har været ramt af en flyaflysning under pandemien. Hvis du skal bruge hjælp til dette, kan du starte din sag hos os i dag.

Ifølge Eurocontrol er det vaccinens virkning der afgør, hvor lang tid der vil gå, før flytrafikken i Europa når samme niveau som før pandemien. 

"Selv i det mest positive scenarie forventer vi ikke et opsving til 2019-niveauet før 2024. Der er en meget reel udsigt til, at dette opsving kan tage endnu længere tid, måske så langt ud som 2029." udtaler direktøren for Eurocontrol, Eamonn Brennan.

Organisationen har opstillet tre forskellige scenarier for flytrafikkens fremtid, som bl.a. er vurderet ud fra en potentiel spredning af virussen, påvirkningen af den globale økonomi og hvor hurtigt nationerne kan få vaccineret.  

I det første og bedste scenarium vil vaccinen være tilgængelig for rejsende i løbet af sommeren 2021. Her forventes det, at flytrafikken når sit gamle niveau i slutningen af 2024.

I andet scenarium, som også er denne Eurocontrol har vurderet til at være den mest sandsynlige, vil rejsende kunne blive vaccineret i løbet af sommeren 2022. Flytrafikken når i dette tilfælde 2019-niveauet i løbet af 2026.

Det tredje scenarium er opstillet ud fra, hvis vaccinen ikke har den forventede effekt. Hvis det altså viser sig, at smittetallet stadig stiger og genåbningen yderligere bliver udskudt. Her risikerer flytrafikken først at nå det gamle niveau i 2029.

Læs hele prognosen fra Eurocontrol.

 

Hvornår har flytrafikken sidst været så påvirket?

Flytrafikken har ikke været på så lavt et niveau, som det er nu, siden 1990'erne. Der er derfor ingen tvivl om, at det vil tage en del år, før det normale niveau bliver opnået igen.

I nyere tid har der været to tilfælde, hvor flytrafikken har fået tilbageslag. Det første var 9/11-angrebet tilbage i 2001. Det tog her 1,5 år at ramme samme niveau, som der var før hændelsen. 

Da finanskrisen ramte i 2008, gik det også ud over flytrafikken. Det tog hele 8 år før flytrafikken nåede det niveau, det var på før krisen. 

Af Philip Brechmann