flyhjaelp-logo-2.png

Flypassagerer går glip af 25 millioner ved hårdt Brexit

January 2019

seneste indlæg

De Mest Almindelige Misforståelser om Flyforsinkelseskompensation

September 2023

Flypassagerer går glip af 25 millioner ved hårdt Brexit

Storbritanniens brud med EU nærmer sig, og der er stadig ikke kommet en aftale på plads. Theresa Mays plan a for bruddet blev i første omgang nedstemt, og nu står det britiske parlament overfor en afstemning om hendes plan b for bruddet med EU. Afstemningen, der er planlagt til at finde sted tirsdag d. 29. januar, kan have store konsekvenser for flytrafikken og danskernes rettigheder ved forsinkede og aflyste fly.

Konsekvenser ved brexit

Danskerne vil ved et hårdt Brexit miste dele af deres europæiske rettigheder til kompensation ved flyforsinkelser, der opstår i Storbritannien. Flyhjælp har estimeret de økonomiske konsekvenser, det har for rejsende mellem Storbritannien og Danmark.

Et hårdt Brexit vil koste flypassagerer cirka 25 millioner kroner årligt, og vil gøre det markant sværere at indhente kompensation fra flyvning. Dette skyldes, at forbrugerrettighederne ved forsinkede fly, er bestemt af den europæiske forordning for området. Ved et hårdt Brexit vil EU Forordning 261/2004 ikke finde anvendelse for rejser fra Storbrianien til EU, så længe der flyves med britiske flyselsakber eller andre ikke EU-flyselskaber. Forordninger er gældende for:

·      Rejser der er foretaget mellem to EU-lande

·      Rejser fra et EU-land til et ikke EU-land,

·      Rejser fra et ikke EU til et EU-land med et EU-selskab.

Estimatet er beregnet ud fra antallet af årlige passagerer mellem Storbritannien og Danmark rapporteret i IATA’s årsrapport 2018, samt Europa Kommissionens Assessment Report der beskriver andelen af flypassagerer, der har ret til kompensation. passagerer mellem Storbritannien og Danmark

Af Philip Brechmann