flyhjaelp-logo-2.png

10 værktøjer til at reducere flyskræk

March 2022

seneste indlæg

De Mest Almindelige Misforståelser om Flyforsinkelseskompensation

September 2023

10 værktøjer til at reducere flyskræk

En stor del af befolkningen er bange for at flyve. Er det på grund af uvidenhed, frygt for højder eller dårlige oplevelser hos den rejsende, som skaber flyskrækken?  

 

Men er der grund til bekymring hos flypassagerne?

 

 

Flyskræk er meget udbredt, og ligger faktisk på top - ti - listen over ting mennesker frygter mest. Nogle passagerer oplever en form for klaustrofobi, altså at føle ikke at kunne komme ud af flyveren, mens andre føler ubehag eller ligefrem angst ved højderne. 

 

Følelsen af hjertebanken, svedende håndflader, kvalme og meget andet, er en helt almindelig fysisk reaktion på alle de mange tanker om, hvad der kan gå galt under en flyvning hos nogle flypassagerer.     

 

Nedenfor har vi tilføjet nogle værktøjer som man kan benytte sig af inden, og under en kommende flyvetur for forhåbentligt at kunne reducere din flyskræk: 

 

 1. Sid så langt fremme på flyveren som muligt

 2. Tag afsted til lufthavnen i god tid, så du ikke skal stresse

 3. Vær åben omkring din flyskræk 

 4. Fortæl personalet om at du er bange for at flyve

 5. Hav en tryg relation tæt på

 6. Lav åndedrætøvelser 

 7. Ignorer de lyder, som du ikke kender

 8. Undgå alkohol 

 9. Medbring underholdning 

 10. Drik massere af vand 

 

Verden er fyldt med smuk natur, og spændende kulturer som helt klart skal opleves - derfor er livet for kort til at vælge dette fra på grund af sin ærgerlige flyskræk. De fleste oplever utryghed ved en flyvning, da de har været udsat for turbulens. Turbulens under en flyvning er særdeles ikke farlig. Det er derimod en sædvanlig og harmløs situation, som kommer når der opstår ændringer i luftstrømningerne. Moderne flyvere er bygget til, at kunne tåle alvorlige rystelser, men benyt dig for en sikkerheds skyld altid af sikkerhedsbæltet, også selvom at det ikke er påkrævet - da dette kan give en ekstra sikkerhed. 

 

20 - 30% af befolkningen lider af flyskræk, og dette er tit i relation til manglende tiltro til piloten, eller urolighed for sikkerheden på flyvemaskinen. Disse usikkerheder er helt ubegrundet, da flyvemaskinerne og piloterne bliver gennemtjekket inden flyvninger. 

Piloters kunnen, bliver tjekket regelmæssigt, men til en start, så er piloters ansættelsesprocess meget grundig, altså alle piloter som enten har dårlige fysisk eller psykisk færdigheder bliver sorteret fra med det samme, inden de kommer ind i et cockpit.     

 

Flyskræk hos de rejsende stammer utrygheden oftest fra tiltro til flyverens kvalitet. Men flyet bliver testet meget grundigt inden brug: 

 1. Virtuelle systemtest - elektronikken og softwaren

 2. Vingetest - hvis der skulle opstå turbulens

 3. Temperaturtest - Flyet skal kunne klare intens varme og hård kulde

 4. Indtagelsestest - Skal kunne fjerne skidt ud af motoren 

 

Kommercielle fly er faktisk de mest veligeholdte maskiner i hele verden, da der typisk bliver udført et tjek på dem hver anden dag - derfor vil en mekanisk fejl forekomme yderst sjældent. Men som en rigtig vigtig information, så bliver en flyvemaskine gennemgået meget oftere end ens bil derhjemme, som man bruger mange timer i løbet af en uge. 

 

Husk på at du ikke er alene om din flyskræk, men det betyder ikke at du ikke kan gøre dit for at prøve at reducere den.  

Hvis du oplever forsinkelser, aflysninger eller overbookinger ved din rejse, så skal du huske at gøre krav på din kompensation fra flyselskaberne. Derfor er du velkommen til at kontakte os hos [email protected], ellers kan du gøre brug af vores beregner i toppen på vores hjemmeside, for at se om du har penge til gode. 
Af Melik Karatas